Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Για να δημιουργηθεί ένας αρχαιολογικός χώρος, συχνά αγνοείται το παρόν ώστε να αναδειχθεί το παρελθόν π.χ. γκρέμισμα κτιρίων. Ο χώρος αποκτά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά : περιφράσσεται, είναι επισκέψιμος συγκεκριμένες ώρες και συνήθως στην είσοδό του υπάρχει υποχρεωτική πληρωμή με αποτέλεσμα να δέχεται ειδική αντιμετώπιση. Παρ’ όλα αυτά ο κάθε αρχαιολογικός χώρος ζει στο σήμερα και επηρεάζεται από την καθημερινότητα, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται στο κέντρο μίας πόλης. Γιατί όμως το παρελθόν κουβαλάει τόσο σημαντική αξία εις βάρος των στοιχείων του σήμερα;

Επιλέξαμε τον αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα στις οδούς Ηφαίστου και 25 Μαρτίου, στο κέντρο της Πάτρας, δεδομένου ότι για να γίνει η ανασκαφή κατεδαφίστηκαν κτίρια με διάφορες λειτουργίες (κατοικίες, καταστήματα, νυχτερινά μαγαζιά) για να κάνουμε μία “ανασκαφή”. Από το χώρο συλλέχθηκαν αντικείμενα με μοναδικό κριτήριο να μην ανήκουν στα αρχαία ερείπια. Με στόχο να ακολουθηθεί όσο το δυνατόν πιστότερα η διαδικασία που γίνεται σε μία αρχαιολογική ανασκαφή κάναμε τα παρακάτω βήματα: Τα “ευρήματα” καθαρίστηκαν, φωτογραφήθηκαν και αποθηκεύτηκαν προσωρινά. Ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες με βάση τις οποίες φανερώθηκε ο χαρακτήρας του χώρου ως ενεργό κομμάτι της πόλης.

Τα περισσότερα αντικείμενα ήταν σε μεγάλο αριθμό συσκευασίες – αντικείμενα καθημερινής κατανάλωσης καθώς και στοιχεία της φύσης. Το ότι η φύση έχει αναπτυχθεί σε αυτό το χώρο σε μεγάλο βαθμό υποδηλώνει τη στάσιμη κατάστασή του ως αρχαιολογικός χώρος καθώς και το ότι δεν συντηρείται. Τα υπόλοιπα αντικείμενα είναι άδειες συσκευασίες από αναψυκτικά , τσιγάρα , τσίχλες …καθώς και τμήματα από σπασμένα ποτήρια και μπουκάλια. Τα ευρήματα αυτά επισημαίνουν τη θέση του χώρου αφού βρίσκεται στην οδό Ηφαίστου κάθετη στη Γεροκωστοπούλου η οποία έχει κυρίως νυχτερινά μαγαζιά. Η χρήση του χώρου από τους ανθρώπους της πόλης περιορίζεται στη ρήψη απορριμμάτων.

Ιδανικά, ο τελικός προορισμός των αντικειμένων αυτών θα ήταν η έκθεσή τους σε ένα μουσείο, όπως το αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας, και στη συνέχεια η αποθήκευσή τους σε αποθήκη του ίδιου χώρου ή της αρχαιολογίας. Λόγω του ότι δεν επιτράπηκε κάτι τέτοιο , τα “ευρήματα” τοποθετήθηκαν σε μία υπαίθρια αποθήκη αρχαιολογικών ευρημάτων. Η έκθεσή τους θα γίνει στο διαδίκτυο μέσω του blog και θα περιλαμβάνει τη φωτογραφία του κάθε αντικειμένου η οποία θα συνοδεύεται από την περιγραφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: